PADLIZSÁNOS MAKARÓNITORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kés, keverőtál, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, tésztafőző fazék, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, fonnyasztás, forralás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, zúzás
Adag: 6 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Kevés olajjal vagy vajjal kikenünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a makarónit. Leszűrjük, félretesszük.
2. A padlizsánt vékonyan felszeleteljük, tálcára tesszük, besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk. Alaposan leöblítjük, papírtörővel megszárítjuk. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, és kisebb adagokban, mindkét oldalán aranysárgára pirítjuk a padlizsánszeleteket úgy, hogy sütés közben ne kerüljenek egymásra. A kisült szeleteket papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
3. A visszamaradt zsiradékon, lassú tűzön állandóan kevergetve megpároljuk a felaprított hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és jól átpirítjuk. Ha összesülne, villával szétpergetjük. Beletesszük az áttört paradicsomot, a sűrített paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól megkeverjük. Felforraljuk, majd takarékra véve még 15-20 percig főzzük, és félretesszük.
4. Külön tálban összekeverjük a borsót, a kifőtt makarónit, a mozzarellát, a cheddar sajtot, a felvert tojást és a reszelt parmezán sajt felét. A felhasználásig félretesszük.
5. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 4. fokozat). Az előkészített tortaforma aljának közepére egy szelet padlizsánt teszünk, majd a többi padlizsánszelet háromnegyed részét a szelet körül elrendezzük úgy, hogy egymást kissé átfedjék, és teljesen beborítsák a forma alját. A maradék parmezán sajt felét rászórjuk.
6. A darált húsos mártást is a borsós makarónihoz keverjük, majd ezt a tölteléket a padlizsánszeletekre kanalazzuk, és megtöltjük a tortaformát. A megmaradt padlizsánszeleteket, egymást átfedve, a töltelék tetejére rendezzük, és meghintjük a reszelt parmezán sajttal.
7. A forró sütőbe téve 25-30 percig sütjük, lefedni nem kell. Ha aranybarnára sült, kivesszük, 5 percig hűlni hagyjuk, majd a formát leszedjük róla, és a tálra tesszük. Tetszés szerint salátát is kínálhatunk mellé.