Sárközi sertéskaraj Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 55 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: csontozókés, fazék, habverő, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, szita, szűrő, tepsi, tűzhely
Eljárások: burkolás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, habverés, kicsontozás, passzírozás, áttörés, pirítás, sütés
Adag: 10 főre
Elkészítés:
A hús egész felületét besózzuk, tepsibe rakjuk, olvasztott zsírral leöntjük, és nem túl erős tűzön sütni kezdjük.
Közben a kis kockákra vágott füstölt szalonna zsírjában kissé megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, és ezt a húsra öntve, időnként kevés vizet téve alá, puhára sütjük.
Közben a zöldborsót sós vízben főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, hozzáadjuk a jól megmosott fejes salátát. Ha mind a kettő megfőtt, jól lecsurgatjuk, szitán áttörjük és morzsával egészen sűrű pürét készítünk belőle.
Az elkészült sertéskarajt lefejtjük a csontjáról.
A színhúst egyforma szeletekre vágjuk, a szeleteket zöldborsópürével megkenjük, és azokat egymáshoz ragasztva az egészet eredeti állapotába állítjuk vissza. Egész felületét előbb besamelmártás, majd a tojásfehérjék keményre vert habjával egyenletesen bevonjuk, és forró sütőben aranysárgára megsütjük. Burgonyapürével és saját pecsenyelevével tálaljuk.
Besamelmártás
A mártást a következőképpen készítjük. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezt forró tejjel – habverővel való keverés mellett – felengedjük, ízesítjük, fűszerezzük, és mérsékelt tűzön további keverés mellett jól beforraljuk.
Burgonyapüré
A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük, azonnal, még forrón áttörjük. Hozzáadjuk a forró tejet, vajat morzsolunk bele, és közben mérsékelt tűzön állandóan keverjük.