Sárközi sertéskaraj Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 55 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: csontozókés, fazék, habverő, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, szita, szűrő, tepsi, tűzhely
Eljárások: burkolás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, habverés, kicsontozás, passzírozás, áttörés, pirítás, sütés

Adag: 10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
140 dkg csontos sertéskaraj
30 dkg zöldborsó
10 dkg vöröshagyma
10 dkg zsemlemorzsa
2 db fejes saláta
15 dkg füstölt szalonna
4 db tojás
5 dkg só

Elkészítés:

A hús egész felületét besózzuk, tepsibe rakjuk, olvasztott zsírral leöntjük, és nem túl erős tűzön sütni kezdjük.

Közben a kis kockákra vágott füstölt szalonna zsírjában kissé megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, és ezt a húsra öntve, időnként kevés vizet téve alá, puhára sütjük.

Közben a zöldborsót sós vízben főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, hozzáadjuk a jól megmosott fejes salátát. Ha mind a kettő megfőtt, jól lecsurgatjuk, szitán áttörjük és morzsával egészen sűrű pürét készítünk belőle.

Az elkészült sertéskarajt lefejtjük a csontjáról.

A színhúst egyforma szeletekre vágjuk, a szeleteket zöldborsópürével megkenjük, és azokat egymáshoz ragasztva az egészet eredeti állapotába állítjuk vissza. Egész felületét előbb besamelmártás, majd a tojásfehérjék keményre vert habjával egyenletesen bevonjuk, és forró sütőben aranysárgára megsütjük. Burgonyapürével és saját pecsenyelevével tálaljuk.

Kihűtve hidegkonyhai készítményekkel együtt is tálalható.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Besamelmártás

9 dl tej
14 dkg vaj
12 dkg liszt
2 dkg só
1 késhegynyi szerecsendió

A mártást a következőképpen készítjük. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezt forró tejjel – habverővel való keverés mellett – felengedjük, ízesítjük, fűszerezzük, és mérsékelt tűzön további keverés mellett jól beforraljuk.

Burgonyapüré

300 dkg burgonya
8 dkg vaj
10 dl tej
3 dkg só

A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük, azonnal, még forrón áttörjük. Hozzáadjuk a forró tejet, vajat morzsolunk bele, és közben mérsékelt tűzön állandóan keverjük.