MILÁNÓI RIZOTTÓ – MÁSNAP Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 15 perc  Munkaidő: 5 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag milánói rizottó
8 dkg vaj
4 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A vaj felét megolvasztjuk két, 30 cm átmérőjű serpenyőben. Elosztjuk benne a hideg milánói rizottót és ellapítjuk (körülbelül 2,5 cm vastagnak kell lennie).

2. Egy percig nagy lángon pirítjuk, majd a tüzet mérsékelve 6-8 percig pirítjuk, amíg ropogós kéreg nem keletkezik.

3. Tányér segítségével óvatosan megfordítjuk, a maradék vajat a rizs alá olvasztjuk. Addig sütjük, amíg a másik oldal is ropogóssá válik.

4. Reszelt parmezán sajttal meghintve kínáljuk.

Milánóban egykoron klasszikus, színház utáni vacsorának számított a rizottónak ez a változata. Mivel a milánói rizottó maradékából készítik, célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni belőle.

MILÁNÓI RIZOTTÓ

45 dkg rizottórizs
8 dkg marhacsontvelő
12 dkg vaj
1 fej hagyma
6 dkg reszelt parmezán sajt
20 dl marhahúsleves
1.2 dl száraz fehérbor
ízlés szerint só
ízlés szerint sáfrány

1. Két evőkanál vajon megpirítjuk a velőt. Hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk.

2. A hőmérsékletet közepesre emeljük és a lábosba szórjuk a rizst. Mintegy 2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre körülbelül fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

4. A reszelt parmezán felével és porított sáfránnyal ízesítjük. Megsózzuk és további 1 percig főzzük.

Tálalás előtt belekeverjük a maradék vajat. A maradék sajtot külön kínáljuk hozzá.