TRÓPUSI PALACSINTATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, lábas, palacsintasütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, karamellizálás, kikeverés, lerakás, préselés, sütés
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.
2. Egy palacsintát tálra teszünk és megkenjük vaníliakrémmel. Ráfektetünk 1-2 összevágott ananászkarikát és meglocsoljuk narancslikőrrel. A rétegzést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.
3. A sziruphoz a cukrot teflonlábosban karamellizáljuk. Amikor aranyszínűvé válik, belekeverjük a narancslevet. Összefőzzük, belekeverjük a tejszínt, majd félretesszük hűlni.
4. A maradék narancslikőrrel ízesítjük és a palacsintatortára locsoljuk.
PALACSINTA ALAPRECEPT
1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).
3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.
4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.
VANÍLIAKRÉM
1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
2. A tejet a vaníliakivonattal együtt lábosba öntjük és felforraljuk.
3. A tojáskrémet átöntjük a lábosba, és kis lángon, fakanállal állandóan keverve addig főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik.
Változatok:
– Citromkrém: vaníliakivonat helyett 1 citrom reszelt héját keverjük a tejbe.
– Csokoládékrém: a tejben felolvasztunk 12 dkg reszelt étcsokoládét.
– Alkoholos krém: a tűzről levéve 1-2 evőkanál rumot, brandyt vagy likőrt keverünk a krémbe.