TRÓPUSI PALACSINTATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, lábas, palacsintasütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, karamellizálás, kikeverés, lerakás, préselés, sütés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag palacsintatészta
30 dkg konzerv ananászkarika
2 és fél dl frissen préselt/facsart narancslé
1 adag vaníliakrém
15 dkg kristálycukor
6 evőkanál tejszín
2 és fél dl narancslikőr

vagy

2 és fél dl Grand Marnier likőr

Elkészítés:

1. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

2. Egy palacsintát tálra teszünk és megkenjük vaníliakrémmel. Ráfektetünk 1-2 összevágott ananászkarikát és meglocsoljuk narancslikőrrel. A rétegzést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.

3. A sziruphoz a cukrot teflonlábosban karamellizáljuk. Amikor aranyszínűvé válik, belekeverjük a narancslevet. Összefőzzük, belekeverjük a tejszínt, majd félretesszük hűlni.

4. A maradék narancslikőrrel ízesítjük és a palacsintatortára locsoljuk.

PALACSINTA ALAPRECEPT

3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.

VANÍLIAKRÉM

5 db tojássárgája
5 dl tej
1 teáskanál vaníliaesszencia
15 dkg kristálycukor

1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.

2. A tejet a vaníliakivonattal együtt lábosba öntjük és felforraljuk.

3. A tojáskrémet átöntjük a lábosba, és kis lángon, fakanállal állandóan keverve addig főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik.

Változatok:

– Citromkrém: vaníliakivonat helyett 1 citrom reszelt héját keverjük a tejbe.

– Csokoládékrém: a tejben felolvasztunk 12 dkg reszelt étcsokoládét.

– Alkoholos krém: a tűzről levéve 1-2 evőkanál rumot, brandyt vagy likőrt keverünk a krémbe.