Cseresznyés mini piték Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, műanyagfólia, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely
Eljárások: formázás, főzés, gyúrás, habarás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, töltés
Adag: 6 darab
Elkészítés:
1. A porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat habverővel puhára keverem, beleütöm a tojássárgáját is. Fokozatosan hozzáadagolom a lisztet és a sót, homogén tésztát gyúrok belőle, majd folpackba csomagolom, és beteszem a hűtőbe legalább 60 percre.
2. A tésztát lisztezett deszkára borítom, 6 részre osztom, és akkorára nyújtom, hogy a kis, kivajazott és kilisztezett formákat kitöltsék a tésztalapok. Szépen eligazítom, úgy, hogy a tészta fusson fel a formák oldalára is, a felesleget levágom, az aljukat pedig villával megszurkálom. Még 60 percre beteszem a pitéket a hűtőbe.
3. A hűtőből kivett tésztát előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütő 2-es fokozat) 10 percig sütöm, majd megkenem a vízzel elkevert tojásfehérjével, és még 5 percre visszateszem a sütőbe.
4. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. A magozott cseresznyét egy közepes méretű serpenyőbe öntöm, és fedő alatt felteszem főni. Pár perc elteltével, amikor a cseresznye már levet eresztett, hozzáadom a cukorral elkevert keményítőt, végül a mandulakivonatot is belekeverem.
5. Időnként megkeverve, lassú fokozaton kb. 10 perc alatt besűrítem, ha szükséges, kevés vízzel hígítom. Amikor már valamennyire kihűlt, rákanalazom a tésztákra.