Vasutas szelet Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habüst, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, szita, tepsi
Eljárások: habverés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, préselés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 púpozott evőkanál kakaópor
25 dkg porcukor
4 db tojássárgája
2 dl tej
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
10 dkg vaj

vagy

10 dkg zsír
A habhoz:
25 dkg porcukor
4 db tojásfehérje
pár csepp citromlé
A tetejére:
néhány kanál savanykás lekvár

Elkészítés:

1. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd váltakozva hozzáadom a sütőporral kevert lisztet és a tejet. Jól kikeverem és kétfelé osztom a masszát.

2. Az egyik feléhez adom az átszitált kakaót és még 1-2 kanálnyi tejet, ha szükséges. Kanállal tepsibe adagolom váltakozva a tésztákat.

3. Nem kell túl szorosan tenni, sütés közben összenőnek. Sakktáblaszerűen szoktam hagyni, de villával össze is lehet gabalyítani a színeket, akkor márványmintás lesz. Előmelegített sütőben, 200 fokon sütöm 25 percig.

Eredetileg zsírral készült, én már vajjal sütöm, de használhatunk margarint is.
Mamu (nagyanyám) receptfüzetéből való ez a sütemény is. Nevének eredetét homály fedi, nem tudom, mitől vasutas. Gyakran habsipka nélkül készült, porcukorral megszórva.