LENCSÉS PIRÍTÓS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kenyérpirító, kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés
Adag: 4-8 főre
Elkészítés:
1. A zöldséglevest magas falú serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a lencsét, és közepes hőfokon 30 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, félrerakjuk.
2. Serpenyőben 2 evőkanál olajon a hagymát 5 perc alatt megdinszteljük. Sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a lencsét, és 3 percig főzzük. Belekeverjük a spenótot. A spenót 3-4 perc alatt megfonnyad.
3. A maradék olajat kis tálkába öntjük, hozzáadjuk az ecetet, sózzuk, borsozzuk.
4. A pirítósokat fokhagymával bedörzsölve tányérra tesszük. A tetejükre kanalazzuk a lencsés, paradicsomos, spenótos keveréket. Olajos ecettel meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.