LENCSÉS PIRÍTÓS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kenyérpirító, kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, szűrés

Adag: 4-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet héja nélkül pirítós
50 dkg összevágott spenót
20 dkg lencse
1 gerezd hámozott fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
4 db hámozott, durvára vágott paradicsom
 dl extraszűz olívaolaj
1 nagyobb fej durvára vágott hagyma
6 és fél dl zöldségleves
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A zöldséglevest magas falú serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a lencsét, és közepes hőfokon 30 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, félrerakjuk.

2. Serpenyőben 2 evőkanál olajon a hagymát 5 perc alatt megdinszteljük. Sózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a lencsét, és 3 percig főzzük. Belekeverjük a spenótot. A spenót 3-4 perc alatt megfonnyad.

3. A maradék olajat kis tálkába öntjük, hozzáadjuk az ecetet, sózzuk, borsozzuk.

4. A pirítósokat fokhagymával bedörzsölve tányérra tesszük. A tetejükre kanalazzuk a lencsés, paradicsomos, spenótos keveréket. Olajos ecettel meglocsoljuk, és azonnal tálaljuk.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.