EGRESTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőforma, sütőpapír
Eljárások: darabolás, szeletelés, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, töltés, vakon sütés

Adag: 1 piteforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag édes pitetészta
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A töltelékhez:
50 dkg egres
3 evőkanál vaníliás cukor
2 és fél dl tejszín
3 db tojás
10 dkg finomított kristálycukor
3 evőkanál créme fraiche

vagy

3 evőkanál tejföl

Elkészítés:

1. Elkészítjük és megsütjük a tésztát az első lépés szerint. Félrerakjuk hűlni.

2. Liszttel beszórunk egy nagy sütőpapírt. A tésztát a lisztes papírra rakjuk, liszttel megszórjuk, és a tetejére egy másik darab sütőpapírt helyezünk. A tésztából 23-25 centiméter átmérőjű kerek formát nyújtunk (téglalap alakút is nyújthatunk, ha ilyen a sütőformánk). Eltávolítjuk a papírt, a tésztát kissé lisztezett sodrófára rakva helyezzük a sütőformába. A tésztát a forma alján és oldalán elsimítjuk, ha valahol elszakadt, szükség szerint „megfoltozzuk”. Megszurkáljuk villával. 15-30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat).

4. Sütőpapírral kibéleljük a tésztát, megtöltjük száraz babbal, vagy valamilyen más nyomatékot rakunk rá. 15 percig sütjük. A babot, illetve a nyomatékot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és további 10 percig sütjük a tésztaalapot, amíg aranyszínű nem lesz. Hagyjuk kihűlni.

5. A töltelékhez habverővel összekeverjük a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt és a tejfölt. Megtöltjük az egressel a tésztát. Beborítjuk az egrest a tojásos-tejszínes keverékkel.

6. Mintegy 25-35 percig sütjük, ekkorra már a közepe is megkeményedik.

7. Mielőtt megkóstolnánk, legalább 10 percig hagyjuk hűlni.

A tortát akár melegen is kínálhatjuk, tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

ÉDES PITETÉSZTA

5 dkg porcukor
12.5 dkg sótlan, hideg vaj
20 dkg fehér liszt
0.25 teáskanál só
1-2 evőkanál víz
1 db tojássárgája

1. A lisztet, a sót és a porcukrot összekeverjük egy tálban. A kis kockákra vágott vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és addig dagasztjuk könnyedén, amíg valamennyi összetevő nem egyesül. Kemény tésztát kell kapnunk. Belekeverjük a szükséges mennyiségű vizet, így a tésztánk sima lesz. A tésztából rudat formálunk, nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk, majd a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy lehűljön. 30 percig pihentetjük.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Kiolajozunk egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

3. A munkalapon a forma átmérőjénél 5 centiméterrel nagyobbra nyújtjuk a tésztát. Lazán feltekerjük a belisztezett nyújtófára, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a forma oldalfalát is beborítsa, sőt kissé túllógjon. A 3-5 milliméter vastagságú tésztát a sütőforma falához körben és az aljához is odanyomkodjuk, majd a túllógó részt lecsipkedjük. A tészta alját villával megszurkáljuk. 30 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

4. Sütőpapírral kibéleljük a sütőformában lévő tésztát, és a mélyedést megtöltjük száraz babbal vagy valami más nyomatékkal. 10 percig sütjük, a babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát még 5-10 percig sütjük.