SZICÍLIAI RAKOTT METÉLT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, húsdaráló, kés, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, felengedés, forralás nélküli főzés, főzés, hámozás, kimagozás, lerakás, párolás, pihentetés, pirítás, sütés, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg darált marhahús
2 db vékonyra szeletelt padlizsán
20 dkg hosszúmetélt

vagy

20 dkg linguine
1 és ¼ dl olívaolaj
15 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 db kockára vágott piros húsú paprika
5 dkg kimagozott, szeletelt fekete olajbogyó
1 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál Worcestershire szósz
40 dkg darabolt konzervparadicsom
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolaj felét, és mindkét oldalukon barnára pirítjuk a padlizsánszeleteket. Ha kell, öntsünk még hozzá olajat. A szeleteket papírtörlőn lecsepegtetjük, majd kibéleljük velük egy kiolajozott, sütőpapírral kibélelt tűzálló kerek forma (20 cm) oldalát és alját. Néhány padlizsánszeletet félreteszünk a tetejéhez.

2. A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a húst, a vörös- és a fokhagymát közepes tűzön megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a konzervparadicsomot, a Worcestershire-szószt és a petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük, és 10 percig gyöngyözve főzzük. Beletesszük az olajbogyót és a paprikát, és még 10 percig pároljuk.

3. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy fazékban sós vizet forralunk. A tésztát beletesszük, és éppen csak puhára főzzük (al dente). Leszűrjük, lecsepegtetjük, és egy tálban összekeverjük a húsmártással és a parmezán sajttal. A padlizsánnal kibélelt formába öntjük, lenyomkodjuk, és a félretett padlizsánszeletekkel befedjük. 40 percig sütjük, majd 5 percig pihentetjük, és a formából egy tányérra borítjuk. A sütőpapírt eltávolítjuk, és tálaljuk.