ZÖLD PIRÍTOTT RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg hosszúszemű fehér rizs
1 db cukkini
2 szál sárgarépa
22 dkg friss paraj
1 darabka gyömbérgyökér
2 evőkanál olaj
2 teáskanál barna cukor
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál világos szójaszósz

Elkészítés:

1. A rizst a szokásos módon, sós vízben megfőzzük.

2. A megtisztított sárgarépát vékony hasábokra vágjuk. A cukkinit héjastól vastagon felszeleteljük, majd kockákra vágjuk.

3. Az olajat wokban megforrósítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért. 30 másodpercig kevergetve pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a cukkinit és a sárgarépacsíkokat (1. kép). 2 percig kevergetve pirítjuk.

5. Hozzáadjuk a megmosott, megtisztított friss parajleveleket (2. kép). További 1 percig sütjük

6. Beletesszük a rizst (3. kép) és összemelegítjük. Szójaszósszal és cukorral ízesítjük. További 2 percig sütjük.

7. Előmelegített tálba tesszük és azonnal tálaljuk.

Parajlevelek helyett kínai kellel vagy fodros kellel is készíthető.
Világos szójaszószt akkor használunk, ha az étel ízét szeretnénk intenzívebbé tenni. Az édesebb sötét szójaszósz meg is festi a nyersanyagokat.