CITROMOS TÚRÓTORTA EPERREL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, reszelő, tortaforma, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, dermesztés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás

Adag: 1 tortaforma (10 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg ricotta
25 dkg citromos krémsajt
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
25 dkg friss, félbevágott eper
25 dkg zsírszegény vaníliás krémtúró

vagy

25 dkg sovány vaníliás krémsajt
6 dkg darált keksz
3 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál zselatinpor
2 db tojásfehérje
A formához:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Egy 20 cm-es, levehető oldalú tortaformát vékonyan kiolajozunk, és folpackkal kibélelünk. Egy kis tálban összedolgozzuk a vajat a darált keksszel, majd egyenletesen a forma aljára nyomkodjuk. Amíg a töltelék elkészül, tegyük a hűtőbe.

2. A ricottát simára turmixoljuk a cukorral, majd a krémsajtokkal, a citromhéjjal és citromlével. Egy hőálló tálkában 0,6 dl forró vízre szórjuk a zselatint, és hagyjuk megkocsonyásodni.

3. Egy kis lábosba, forró vízbe állítjuk, a víz a tál magasságának feléig érjen. A zselatint addig keverjük, amíg feloldódik. Hagyjuk kihűlni. A kihűlt zselatint a ricottába keverjük, majd áttöltjük egy nagy tálba. A tojásfehérjét laza habbá verjük, és óvatosan a ricottába forgatjuk.

4. A keveréket az előkészített formába öntjük, és több órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed. A forma oldalát levesszük, és a folpack segítségével kivesszük a tortát. A tetejét félbevágott eperrel díszítjük.