FŰSZERES SÜLT BÁRÁNYCOMB Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, edényfogó, séfkés, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, hártyázás, kikeverés, pihentetés, préselés, sütés, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
200 dkg báránycomb
2 rúd fahéj
4 db babérlevél
1 és ¼ dl joghurt
1 evőkanál citromlé
1 fej egész, hámozatlan fokhagyma
másfél evőkanál őrölt koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
2 szem szegfűszeg
1 teáskanál chilipor
4 szem tört kardamonhüvely
3 ¾ dl víz
2 evőkanál olaj

vagy

2 evőkanál tisztított vaj

vagy

2 evőkanál ghee
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. A bárányhúsról levagdossuk a felesleges zsírt. Mindenhol bedörzsöljük citromlével és borssal, és egy tepsibe tesszük az egész fej fokhagymával és a ghee-vel. Kb. 50 percig sütjük, vagy míg a fokhagyma megpuhul.

2. A puhára pirított fokhagyma belsejét kinyomjuk a héjból. A fokhagymapépet egyenletesen a bárányra kenjük, és rászórjuk a koriandert és a római köményt. A tepsibe tesszük a fahéjat, a szegfűszeget, a babérlevelet, a chiliport és a kardamomot.

3. A bárányt további 50 percig sütjük, vagy míg átsül, időnként megkenjük a tepsiben lévő szafttal. A bárányt kivesszük a tepsiből, és 10-15 percre félretesszük, mielőtt felszeleteljük.

4. Beleöntjük a vizet a tepsibe, és megkeverjük, hogy elkeveredjen a szafttal. A tepsit a tűzhely tetejére tesszük; gyors tűzön addig főzzük, míg a leve elfő, és besűrűsödik. Az egész fűszereket kivesszük, sózzuk, borsozzuk.

5. Belekeverjük a joghurtot, és felmelegítjük. A felszeletelt sült húsra kanalazzuk a szószt.