BÁRÁNYBIRYANI Téma: Receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 100 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, papírtörlő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, hevítés, kikeverés, lerakás, pácolás, párolás, pirítás, sütés, zúzás
Adag: 6-8 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Egy tálba tesszük a bárányhúst, a felaprított vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilit, a koriandert és a joghurtot, és összekeverjük. Lefedve 60 percig a hűtőben pácoljuk.
2. Egy serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál ghee-t; beletesszük a szeletelt vöröshagymát, és közepes hőfokon 10-15 percig pirítjuk, míg a hagyma kissé ropogós és aranybarna lesz. A hagymát kivesszük a serpenyőből, és papírtörlőn lecsepegtetjük.
A serpenyőbe tesszük a mandulát és a mazsolát, és 3 percig pároljuk, míg a mazsola megduzzad. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
3. A rizst hideg folyó víz alatt megmossuk, és 15 perc alatt lecsepegtetjük. Egy nagy lábosba tesszük a rizst, hozzáadjuk a kardamomot, a fahéjat, a rózsavizet és 2 evőkanál ghee-t. Közepes tűzön főzzük 3 percig, vagy míg a rizs áttetszővé válik. Hozzáadjuk a sót és a csirkelevest, felforraljuk, majd lassú tűzön, lefedve 15 percig főzzük.
4. A sáfrányt 5 percre beáztatjuk a forró tejbe, ráöntjük a főtt rizsre, és jól összekeverjük.
5. A sütőt 220 °C-ra (gáz 7. fokozat) előmelegítjük. Egy vékonyan kiolajozott, nagy tűzálló tálba rétegenként lerakjuk a rizs felét, a bárányhúst, a felszeletelt tojást és a pirított hagyma, mandula és mazsola felét, és végül a rizs másik felét. A maradék ghee-t darabkákban rárakjuk. Lefedjük, és a sütőben kb. 50 percig sütjük, míg a hús megpuhul. A maradék sült hagymával, mandulával és mazsolával körítjük.
CSIRKEALAPLÉ
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.