BÁRÁNYBIRYANI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 100 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, papírtörlő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, hevítés, kikeverés, lerakás, pácolás, párolás, pirítás, sütés, zúzás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg basmati rizs
50 dkg joghurt
100 dkg kockára vágott bárányhús
1 darabka 4 cm-es, apróra vágott gyömbér
1 rúd fahéj
5 db kardamonhüvely
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál főtt mandula
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 evőkanál őrölt koriander
2 db kimagozott, apróra vágott zöld chilipaprika
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 evőkanál rózsavíz
1 teáskanál só
10 dl csirkehúsleves
½ teáskanál sáfrány
2 evőkanál forró tej
4 db keményre főzött tojás
2 evőkanál olaj

vagy

2 evőkanál ghee

vagy

2 evőkanál tisztított vaj

Elkészítés:

1. Egy tálba tesszük a bárányhúst, a felaprított vöröshagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a chilit, a koriandert és a joghurtot, és összekeverjük. Lefedve 60 percig a hűtőben pácoljuk.

2. Egy serpenyőben felhevítjük a 2 evőkanál ghee-t; beletesszük a szeletelt vöröshagymát, és közepes hőfokon 10-15 percig pirítjuk, míg a hagyma kissé ropogós és aranybarna lesz. A hagymát kivesszük a serpenyőből, és papírtörlőn lecsepegtetjük.

A serpenyőbe tesszük a mandulát és a mazsolát, és 3 percig pároljuk, míg a mazsola megduzzad. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.

3. A rizst hideg folyó víz alatt megmossuk, és 15 perc alatt lecsepegtetjük. Egy nagy lábosba tesszük a rizst, hozzáadjuk a kardamomot, a fahéjat, a rózsavizet és 2 evőkanál ghee-t. Közepes tűzön főzzük 3 percig, vagy míg a rizs áttetszővé válik. Hozzáadjuk a sót és a csirkelevest, felforraljuk, majd lassú tűzön, lefedve 15 percig főzzük.

4. A sáfrányt 5 percre beáztatjuk a forró tejbe, ráöntjük a főtt rizsre, és jól összekeverjük.

5. A sütőt 220 °C-ra (gáz 7. fokozat) előmelegítjük. Egy vékonyan kiolajozott, nagy tűzálló tálba rétegenként lerakjuk a rizs felét, a bárányhúst, a felszeletelt tojást és a pirított hagyma, mandula és mazsola felét, és végül a rizs másik felét. A maradék ghee-t darabkákban rárakjuk. Lefedjük, és a sütőben kb. 50 percig sütjük, míg a hús megpuhul. A maradék sült hagymával, mandulával és mazsolával körítjük.

Sokféle biryani van, ami ghee-ben (egyféle olvasztott vajban) sült fűszeres rizs, fűszeres hússal, szárnyashússal vagy a tenger gyümölcseivel rétegesen lerakva. A többi rizses ételtől, mint amilyen a piláf, három dolog különbözteti meg: a biryanit mindig sáfránnyal vagy kurkumával ízesítik és színezik, nagy mennyiségben használnak hozzá ghee-t, és a hús vagy a hal aránya a rizshez képest mindig nagyobb, néha a kétszerese.

CSIRKEALAPLÉ

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.