GOMBÁVAL RAKOTT KRUMPLI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, sütő, szűrő, tűzálló edény
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 és fél dkg laskagomba
50 dkg burgonya
7 és fél dkg csiperkegomba
1 db rozmaring
másfél dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
½ csokor metélőhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A meghámozott burgonyát vékony karikára vágjuk, majd sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük.

2. Kivajazunk egy lapos tűzálló tálat. A burgonya egynegyedét belefektetjük (1. kép).

3. Ráhalmozzuk a megtisztított, felszeletelt gomba egynegyedét. Megszórjuk kevés sóval, rozmaringlevelekkel, zúzott fokhagymával és apróra vágott metélőhagymával (2. kép).

4. Folytatjuk a rétegzést, amíg tart a hozzávalókból. Az utolsó réteg burgonya legyen.

5. A tejszínt sóval, borssal ízesítjük és a rakott burgonyára öntjük (3. kép).

6. Előmelegített, 190 °C-os sütőben 40-45 percig sütjük.

7. Friss metélőhagymával díszítve, azonnal tálaljuk.

Ha a tűzálló tálat alufóliával béleljük ki, segítségével könnyen kiemelhetjük az ételt.
Intenzívebb ízt érünk el, ha friss gomba helyett szárítottat veszünk, amit előzetesen meleg vízbe áztattunk.