CSÜLÖK RÓMAI TÁLBAN SÜTVE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, római tál, sütő
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, lerakás, pácolás, sütés, tűzdelés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg savanyú káposzta
2 kisebb csülök
5 szelet baconszalonna
4 db karikára vágott paprika
4 db karikára vágott paradicsom
2 fej karikára vágott vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 fej fokhagyma
igény szerint grillfűszerkeverék
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A csülköket megmossuk, lecsepegtetjük, bevagdaljuk, a megtisztított fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük, a fűszerekkel gazdagon megszórjuk, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A római tálat vízbe áztatjuk, és amikor megszívta magát, az alját kirakjuk baconnel, ráterítjük a felkarikázott hagymát, paradicsomot és paprikát. Befedjük a savanyú káposzta felével. Ráfektetjük a húst. A tetejére rakjuk a káposzta másik felét. A tálat lezárjuk, a hideg sütőbe tesszük, majd a sütőt felmelegítjük, és a csülköt kb. 2 órán át sütjük.

3. Levesszük a cserépedény tetejét, a káposztát a hús mellé félrehúzzuk, és még 1 órán át sütjük-pirítjuk. Burgonyapürével tálalhatjuk.

A savanyú káposztát nyersen főzés előtt mindig kóstoljuk meg. Így megállapíthatjuk mennyire savanyú és mennyire sós. Utána hideg vízzel mossuk ki, újra kóstoljuk meg. Ha már jó az íze kezdhetjük a főzést. Ha még mindig savanyúnak találjuk másodszor is mossuk át. Az étel sózásánál mindig vegyük figyelembe a káposzta „sósságát”.