ALMAKRÉM BORRAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő, szita, szűrő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, kimagozás, passzírozás, áttörés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg kimagozott, negyedekre vágott alma
5 dl félédes fehérbor
20 dkg porcukor
4 db tojás
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 db reszelt, héja narancs
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. Az almákat megmossuk (nem hámozzuk), negyedekre vágjuk, magházukat kivágjuk, és a gyümölcsöt kevés cukorral és citromlével ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük.

2. A tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. Az almát elkeverjük a tojássárgákkal, a maradék cukorral, a borral, a fahéjjal és a reszelt narancshéjjal.

3. Tűzre tesszük, s habverővel addig verjük, amíg – majdnem forrva – besűrűsödik. Ekkor a tojáshabot apránként, könnyedén a forró krém közé keverjük. Nagyobb tálba vagy poharakba adagoljuk, és tálalásig hűtőben tartjuk. Tetejét gyümölccsel vagy csokoládéreszelékkel díszíthetjük.