ALMAFELFÚJT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fazék, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: főzés, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db hámozott, kimagozott alma
4 db tojás
30 szem mazsola
2 kávéskanál kristálycukor
1 kávéskanál citromlé
20 dkg kristálycukor
1 db reszelt, héja citrom
2 evőkanál rum
8 kávéskanál baracklekvár
3 kávéskanál porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A fehérmártáshoz:
1 csipet só
5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg liszt
A formához:
igény szerint zsemlemorzsa
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Az almákat meghámozzuk, a magházukat almafúróval kifúrjuk. Az egészben hagyott gyümölcsöket gyengén cukrozott, citromos vízben pár perc alatt puhára főzzük.

2. A vajból, a lisztből, a tejből a csipet sóval fehérmártást készítünk, félig kihűtjük.

3. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom héját, a rumot, a tojássárgákat és a tojások fehérjéből vert habot.

4. A kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba a fehérmártásos keverékből egyujjnyi réteget öntünk, ebbe ültetjük a megfőtt almákat. Mindegyik üregét megtöltjük a baracklekvárral elkevert mazsolával. Ráöntjük a keverék többi részét, a közepesen előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk a fahéjas porcukorral.

FEHÉRMÁZ

2 db tojásfehérje
néhány csepp citromlé
15 dkg finomított, átszitált porcukor

1. A tojásfehérjét a cukorral, néhány csepp citromlével kemény habbá verjük.

2. Ráöntjük a tortára és egyenletesen elsimítjuk, hagyjuk megdermedni.