ALMÁS BÉLES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, sütő, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, nyújtás, párolás, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, tojás szétválasztása

Adag: 1 tepsi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál porcukor
A tésztához:
40 dkg liszt
1 késhegynyi sütőpor
25 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál tejföl
2 db tojássárgája
1 csipet só
2 kávéskanál búzadara
A töltelékhez:
100 dkg hámozott, reszelt alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, 30 percig hideg helyen pihentetjük.

2. Közben az almát lereszeljük, és a cukorral addig pároljuk, míg a leve elfő. Hagyjuk kihűlni, a fahéjjal ízesítjük.

3. A tésztát két lapba kinyújtjuk. A nagyobbik lapot tepsibe tesszük, s megszórjuk a zsemlemorzsával, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot.

4. Tetejét tejjel vagy tojással megkenjük, a bélest közepesen előmelegített sütőben világossárgára sütjük. Sütés után deszkára borítjuk, kockákra vágjuk, a porcukrot a tetejére szitáljuk.