DOBOS-TORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, sütő, tortaforma, tortakés, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, karamellizálás, kikeverés, nyújtás, sütés, töltés
Adag: 1 tortaforma
Elkészítés:
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a sütőport, majd a tejjel és a tojással meggyúrjuk. 6 kis cipóra osztjuk.
2. A cipókat egyenként egyforma kerek lapokra kinyújtjuk, és forróra előmelegített sütőben mindegyiket világossárgára megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Közben a tejből, a lisztből, a kakaóból, a vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, a kihűlt pépet apránként hozzáadjuk, jól elkeverjük. A tésztalapokat egymás után megkenjük, majd egymásra helyezzük.
4. A maradék krémmel a torta oldalát és a tetejét is bevonjuk. Felszeleteljük. A mázhoz a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd mérsékelt tűzön aranysárgára pirítjuk, a tortalapokkal azonos méretű olajos tálra, lapra öntjük, majd a forró karamellt elsimítjuk (sietni kell, a cukor hamar megköt!), hagyjuk kissé megdermedni, majd éles, megvajazott késsel a tortaszeletekkel azonos számú szeletre vágjuk, és a felszeletelt tortaszeletekre tesszük. (Együtt szeletelni a kemény karamell miatt nem lehet.)