BÁRÁNYHÚSOS MUSZAKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, fonnyasztás, főzés, hámozás, lerakás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg sovány darált bárányhús
3 nagyobb vékonyra szeletelt padlizsán
1 nagyobb durvára vágott vöröshagyma
1 nagyobb gerezd apróra vágott fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
2 evőkanál sűrített paradicsom
¼ teáskanál őrölt fahéj
1 db babérlevél
6 evőkanál vaj
8 és fél dkg liszt
6 dl tej
1 db felvert tojás
2 dkg reszelt kefalotiri sajt

vagy

2 dkg reszelt pecorino sajt
1 evőkanál friss, apróra vágott oregánó

vagy

1 teáskanál szárított oregánó
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
ízlés szerint kristálycukor
A sütéshez:
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. 2 evőkanál olívaolajban a vöröshagymát a fokhagymával üvegesre sütjük. Beletesszük a bárányhúst, és gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg barnulni kezd, és morzsákra esik szét. Hozzáadjuk a bort, sűrített paradicsomot, cukrot, fahéjat, oregánót, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve, 20 percig főzzük.

2. Kevés olívaolajon a padlizsánkarikák mindkét oldalát éppen csak megpirítjuk. Ha kell, öntünk hozzá még egy kis olajat. A megsült padlizsánt konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük.

3. A fehér mártáshoz a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Lassú tűzön felforrósítjuk, és tovább keverjük, míg a mártás sima és sűrű lesz. 1-2 percig főzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és elkeverjük benne a felvert tojást.

4. Padlizsánkarikákkal kibéleljük egy tűzálló tál alját, rákanalazunk egy réteg darált húst, újra padlizsán következik, majd megint hús, amíg tart a hozzávalókból. Ráöntjük a fehér mártást, és meghintjük a tetejét reszelt sajttal.

5. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 60 percen keresztül sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz. Forrón vagy langyosan kínálhatjuk.