Garnélás pirítós Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kenőkés, kés, keverőtál, konyhai robotgép, papírtörlő, séfkés, serpenyő, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, rák előkészítése, sütés bő zsiradékban, turmixolás

Adag: 6 főre (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 szelet fehérkenyér
35 dkg nyers garnélarák
7 és fél dkg konzerv vízigesztenye
¼ teáskanál só
¼ teáskanál fehér bors
2 db tojás
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
2 teáskanál reszelt gyömbér

Elkészítés:

1. A nyers garnélát páncéljából kibontjuk, tápcsatornáját eltávolítjuk.

2. A tojások sárgáját és fehérjét két kis tálba különválasztjuk, a sárgáját kissé felverjük. Egy robotgépbe tesszük a garnéla húsát, a tojásfehérjét, a fokhagymát, a lecsepegtetett, finomra aprított konzerv vízigesztenyét, a friss korianderlevelet, a friss gyömbért, és a fehér borsot és sót. 20-30 másodpercig keverjük, vagy míg a keverék sima lesz.

3. A fehér kenyér szeleteinek héját levágjuk, keresztben kettévágjuk, aztán a fél szeleteket is újra kettévágjuk, hogy kis háromszögeket kapjunk. Mindegyik háromszög tetejét megkenjük tojássárgájával, mindegyik háromszöget egyenletesen megkenjük a garnélás keverékkel, és megszórjuk fehér szezámmaggal – kb. 1 evőkanálnyira lesz szükségünk.

4. Egy mély serpenyőt félig megtöltünk olajjal, és mérsékelten felforrósítjuk. Kis adagokban, a garnélás keverékkel lefelé 10-15 másodpercig sütjük benne a háromszögeket, vagy míg aranyszínűek és ropogósak lesznek. Forrón tálaljuk.