EGYSZERŰ ALMÁS LEPÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, nyújtófa, sütő
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hajtogatás, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, sütés

Adag: 8 darab (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db alma
37 és fél dkg kockára vágott vaj
1 és ¼ dl hideg víz
18 és fél dkg kristálycukor
25 dkg finomliszt
A tepsihez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. A lisztet 25 dkg vajjal tegyük egy mély tálba, és a vajat 2 késsel vagdossuk a lisztben, amíg morzsás állagú lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a jéghideg vizet. Késsel addig keverjük, amíg nagyjából cipóvá áll össze. Tegyük vékonyan lisztezett felületre, és nyújtsuk ki téglalap alakúra. A cipó ekkor még kemény, és nehéz dolgozni vele. Hajtsuk háromrét, a gerince balra essen, és nyújtsuk nagy téglalappá. Mindig ugyanabba az irányba forgassuk, tehát a gerince mindig balra essen. Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.

2. Még kétszer hajtogassuk és nyújtsuk, majd tegyük ismét 30 percre a hűtőbe. Összesen hatszor kell nyújtani és hajtogatni. Felhasználás előtt folpackba csomagolva tegyük ismét 30 percre a hűtőbe. (A tészta a hűtőben 2 napig, a mélyhűtőben 30 napig áll el.)

3. A sütőt melegítsük 190 °C-ra (gáz 5. fokozat). A tésztát vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk 3 mm vastagra, és vágjunk ki belőle 8 darab 10 cm átmérőjű kört. Az almából vágjuk ki a magházat, hámozzuk meg, és szeleteljük vékony cikkekre. Az almacikkeket rendezzük spirális alakban a tésztára. Alaposan szórjuk meg cukorral és morzsoljuk rá a maradék vajat. Kivajazott tepsiben 25-30 percig sütjük, amíg a tészta ropogós és aranybarna lesz. Melegen kínáljuk.

A leveles tészta elkészítése időigényes, de nem különösebben nehéz. Ha könnyű leveles tésztát szeretnénk kapni, magas sikértartalmú (darás- vagy grízes, illetve rétes-) lisztet használjunk, amely a tészta készítése során rengeteg levegőt zár magába, amit aztán sütés közben ereszt ki. A leveles tészta jól fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagy mennyiséget készíteni, majd adagonként a mélyhűtőbe tenni.
Készen vásárolt mélyhűtött leveles tésztából is elkészíthetjük.