TÖLTÖTT LEVELES TÉSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, sütőpapír, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hűtés, nyújtás, sütés, szögletes forma bélelése papírral, töltés

Adag: 1 tepsi (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg apró szemű eper
6 dl zsíros tejszín
60 dkg leveles tészta
7 dkg áfonya

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük 220 °C-ra (gáz 7. fokozat). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tésztát vágjuk 3 egyforma részre, és nyújtsuk ki 25 cm-es oldalú négyzetekké. Az egyik lapot tegyük a tepsire, nyomkodjuk le, fedjük le sütőpapírral és egy másik tepsivel, és süssük 15 percig. Utána fordítsuk meg a tepsiket, és a tészta másik oldalán is süssük 10-15 percig, amíg aranybarnára sül. Hagyjuk kihűlni. A másik 2 lappal is ugyanígy járjunk el.

2. Mindegyik tésztalap szélét igazítsuk ki, majd vágjuk félbe. A tejszínt verjük kemény habbá. Tegyünk süteményes tálcára egy tésztalapot, is a tetejére kanalazzuk rá a tejszín felét. A krémbe óvatosan nyomkodjunk bele eperszeneket és tetszés szerint áfonyát. A gyümölcsös krém tetejére helyezünk egy újabb tésztalapot, rá a maradék tejszínt és gyümölcsöt. A tetejére ismét tészta kerül, amit porcukorral szórunk meg.

HAJTOGATOTT LEVELES VAJAS TÉSZTA

20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál só
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat – még mindig a zsírpapír között – 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a „gerince” ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.