CSÍKOS ALMÁS PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 55 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, reszelő, serpenyő, sütő, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, nyújtás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szögletes forma bélelése papírral, töltés

Adag: 1 tepsi (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 és fél dkg leveles tészta
50 dkg hámozott, kockára vágott alma
3 dkg mazsola
¼ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál reszelt szerecsendió
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál reszelt citromhéj
4 és fél dkg lágy barna cukor
3 dkg sótlan vaj
A kenéshez:
1 db kissé felvert tojás

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra (gáz 7. fokozat). Vékonyan kenjünk ki egy tepsit, és béleljük ki sütőpapírral. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat a cukorral. Adjuk hozzá az almát, a reszelt citromhéjat és a citromlét. Közepes lángon 10 percig főzzük, néha keverjük meg, amíg az alma megpuhul, és a lé pedig sűrű és szirupos lesz. Keverjük hozzá a szerecsendiót, a fahéjat és a mazsolát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tésztát vágjuk félbe. Az egyik felét vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk 24 x 18 cm-es téglalappá. Az almás tölteléket terítsük a tésztára, a széleknél hagyjunk szabadon 2,5 centit. A széleket vékonyan kenjük meg felvert tojással.

3. A tészta másik felét vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk 25 x 18 cm-es téglalappá. Éles késsel vágjunk csíkokat a tésztába, a szélére hagyjunk 2,5 centit. A vágások a sütés során szétnyílnak, és olyan hatást keltenek, mint a zsalugáter (franciául jalousie). A tésztalapot tegyük a töltelékre, és nyomkodjuk le a szélét. A felesleges tésztát vágjuk le, és a széleket hajtsuk kissé felfelé, hogy egyenletesen emelkedjen. A tetejét kenjük meg felvert tojással. Süssük 25-30 percig, amíg felemelkedik és aranybarna lesz.

A leveles tészta elkészítése nem nehéz, de időigényes. Ezért ajánlatos egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és lefagyasztani. A tésztát ekkor egy éjszakán át a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni. A leveles tészta hűtőszekrényben 4 napig, fagyasztóban 3 hónapig tartható el. Leveles tészta készítésekor a munkafelület legyen hideg, nehogy a vaj megolvadjon, és ezáltal túl nehéz legyen a tészta. Melegben a tésztát esetleg az utolsó pihentetésnél 15 perccel tovább hagyjuk a hűtőszekrényben, mint megadtuk.
Készen vásárolt mélyhűtött leveles tésztából is elkészíthetjük.

HAJTOGATOTT LEVELES VAJAS TÉSZTA

20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál só
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat – még mindig a zsírpapír között – 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a „gerince” ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.