KÍNAI SÜLT RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: kés, keverőtál, séfkés, tortalapát, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, hevítés, keverve sütés, kikeverés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg főtt garnélarák
25 dkg sonka
25 dkg főtt hosszúszemű fehér rizs
2 db kissé felvert tojás
1 fej közepes méretű vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 evőkanál földimogyoró-olaj
2 teáskanál sertészsír
5 dkg mirelit zöldborsó
2 evőkanál szójaszósz

Elkészítés:

1. A tojást sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymát négy cikkre vágjuk. Az újhagymát rézsútosan rövid darabokra vágjuk. A sonkát nagyon vékony csíkokra vágjuk.

3. Egy wokban felhevítünk 1 evőkanál olajat, beleöntjük a tojást, a szilárd részét a közepe felé húzzuk, és megbillentjük a wokot, hogy a még nem szilárdult tojás a szélére folyjon. Mikor a tojás majdnem megszilárdult, nagy darabokra szedjük szét, hogy rántottaszerű legyen. Egy tányéron félretesszük.

4. A többi olajat és a sertészsírt felhevítjük a wokban, körbefuttatjuk, hogy bevonja az alját és az oldalát. Hozzáadjuk a hagymát, és magas hőfokon keverve pirítjuk, míg kezd üvegesedni. Hozzáadjuk a sonkát, és 1 percig keverve sütjük. Hozzáadjuk a rizst és a zöldborsót, és 3 percig keverve sütjük, míg a rizs átmelegszik. Hozzáadjuk a tojást, a szójaszószt, az újhagymát és a garnélákat. Felmelegítjük, és tálaljuk.

Ha lehetséges, egy nappal előbb főzzük meg a rizst, és egy éjszakára tegyük a hűtő¬be. Így a szemek elkülönülnek, és a rizs nem lesz ragadós.