Csokoládés-meggyes torta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, szűrő, tortaforma, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás, szűrés
Adag: 1 tortaforma (10 szelet)
Elkészítés:
1. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A friss, felezett meggyet lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és a cherry brandyt, és 5 percig főzzük. Leszűrjük, a szirupot félretesszük. A lisztet, a kakaót és a sütőport tálba szitáljuk.
2. A tojássárgáját tűzálló tálba tesszük, és 16 dkg cukorral elkeverjük. A tálat egy forrásban lévő vízzel teli edény fölé tesszük, és 6 percig keverjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket és az olvasztott vajat. A tésztát a formába kanalazzuk, és előmelegített sütőben 180 °C-on 40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
3. A süteményt kivesszük a formából, és vízszintesen félbevágjuk. A tejszínt a maradék porcukorral felverjük. A tészta két vágott oldalát megkenjük a félretett sziruppal. Az egyik tortalapon elrendezzük a meggyet, rákenünk egy réteg tejszínhabot, és rátesszük a másik lapot. A tetejét tejszínhabbal bevonjuk, reszelt csokoládéval megszórjuk és meggyel díszítjük.