Csokoládés-meggyes torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, szűrő, tortaforma, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás, szűrés

Adag: 1 tortaforma (10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
90 dkg kimagozott, félbevágott meggy
5 dkg keserű kakaópor
3 evőkanál olvasztott vaj
25 dkg kristálycukor
1 dl cherry brandy likőr
10 dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
4 db tojássárgája
10 dl tejszín
ízlés szerint csokoládéforgács
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, egész meggy
A kikenéshez:
kevés vaj

Elkészítés:

1. Egy 23 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A friss, felezett meggyet lábosba tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és a cherry brandyt, és 5 percig főzzük. Leszűrjük, a szirupot félretesszük. A lisztet, a kakaót és a sütőport tálba szitáljuk.

2. A tojássárgáját tűzálló tálba tesszük, és 16 dkg cukorral elkeverjük. A tálat egy forrásban lévő vízzel teli edény fölé tesszük, és 6 percig keverjük, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket és az olvasztott vajat. A tésztát a formába kanalazzuk, és előmelegített sütőben 180 °C-on 40 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

3. A süteményt kivesszük a formából, és vízszintesen félbevágjuk. A tejszínt a maradék porcukorral felverjük. A tészta két vágott oldalát megkenjük a félretett sziruppal. Az egyik tortalapon elrendezzük a meggyet, rákenünk egy réteg tejszínhabot, és rátesszük a másik lapot. A tetejét tejszínhabbal bevonjuk, reszelt csokoládéval megszórjuk és meggyel díszítjük.