GAZDAG GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: botmixer, habverő, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, turmixolás
Adag: 1 tortaforma (4 szelet)
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát vajjal kikenünk és sütőpapírral kibélelünk. A datolyát és az aszalt szilvát felaprítjuk, és lábosba tesszük. Ráöntjük a narancslevet, és 10 percig forraljuk. A lábost levesszük a tűzről, és a gyümölcskeveréket botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a melaszt, a citrom- és a narancshéjat, és hagyjuk kihűlni.
2. A lisztet és a fűszereket tálba szitáljuk, azt is hozzákeverve, ami esetleg a szitában maradt. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. Amikor a datolyás püré kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk, és jól összedolgozzuk velük.
3. A tojásfehérjét egy másik, tiszta tálban habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. A tésztát a formába öntjük, és előmelegített sütőben 160 °C-on 90 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
4. A süteményt kivesszük a formából, a tetejét megkenjük a felmelegített dzsemmel. A mázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy puha mázat kapjunk. Rákenjük a tortára, a szélénél eligazítjuk. Citrom- és narancshéjcsíkokkal díszítjük.