GAZDAG GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: botmixer, habverő, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, turmixolás

Adag: 1 tortaforma (4 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 dkg aszalt áfonya
13 dkg aszalt ribizli
13 dkg arany mazsola
13 dkg mazsola
13 dkg aszalt szilva
18 dkg kimagozott datolya
1 evőkanál sárgabarackdzsem
3 nagyobb szétválasztott tojás
0 teáskanál szegfűbors
0 teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál gyömbér
½ teáskanál fahéj
2 teáskanál sütőpor
23 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál reszelt narancshéj
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál melasz
2 dl cukrozatlan narancslé
A díszítéshez:
ízlés szerint csíkokra vágott citromhéj
kevés porcukor
ízlés szerint csíkokra vágott narancshéj
A kenéshez:
igény szerint vaj
A mázhoz:
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál meleg víz
13 dkg porcukor

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát vajjal kikenünk és sütőpapírral kibélelünk. A datolyát és az aszalt szilvát felaprítjuk, és lábosba tesszük. Ráöntjük a narancslevet, és 10 percig forraljuk. A lábost levesszük a tűzről, és a gyümölcskeveréket botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a melaszt, a citrom- és a narancshéjat, és hagyjuk kihűlni.

2. A lisztet és a fűszereket tálba szitáljuk, azt is hozzákeverve, ami esetleg a szitában maradt. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. Amikor a datolyás püré kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk, és jól összedolgozzuk velük.

3. A tojásfehérjét egy másik, tiszta tálban habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. A tésztát a formába öntjük, és előmelegített sütőben 160 °C-on 90 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

4. A süteményt kivesszük a formából, a tetejét megkenjük a felmelegített dzsemmel. A mázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy puha mázat kapjunk. Rákenjük a tortára, a szélénél eligazítjuk. Citrom- és narancshéjcsíkokkal díszítjük.

A fűszerek helyett készíthetjük boltban kapható mézeskalács fűszerkeverékkel is, amelyből 1 adaghoz 1 teáskanálnyi mennyiségre lesz szükség.