DATOLYÁS-DIÓS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, julienre vágás, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szögletes forma bélelése papírral
Adag: 1 sütőforma (10 szelet)
Elkészítés:
1. Egy 1 liter űrtartalmú, hosszúkás sütőformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A datolyát a narancshéjjal, a narancslével és a vízzel lábosba tesszük, és közepes tűzön kevergetve 5 perc alatt pürésre főzzük.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet és az aprított diót. A keverék egyharmadát a formába töltjük, majd ráöntjük a datolypüré felét.
3. A rétegeket megismételjük, legfelülre tészta kerül. A fél diószemeket elrendezzük a tetején. Előmelegített sütőben 160 °C-on 60 percig vagy valamivel tovább sütjük, amíg a tészta szépen megemelkedik és megszilárdul. 10 percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítjuk. Narancshéjjal díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.