DATOLYÁS-DIÓS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, léfacsaró, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, julienre vágás, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 sütőforma (10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db félbevágott dió
6 dkg apróra vágott dió
22 dkg darabolt, kimagozott datolya
1 teáskanál sütőpor
8 és fél dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 db felvert tojás
18 dkg barna cukor
½ dl víz
1 db leve és reszelt héja narancs
18 dkg vaj
A díszítéshez:
ízlés szerint narancshéj
A kikenéshez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy 1 liter űrtartalmú, hosszúkás sütőformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A datolyát a narancshéjjal, a narancslével és a vízzel lábosba tesszük, és közepes tűzön kevergetve 5 perc alatt pürésre főzzük.

2. A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet és az aprított diót. A keverék egyharmadát a formába töltjük, majd ráöntjük a datolypüré felét.

3. A rétegeket megismételjük, legfelülre tészta kerül. A fél diószemeket elrendezzük a tetején. Előmelegített sütőben 160 °C-on 60 percig vagy valamivel tovább sütjük, amíg a tészta szépen megemelkedik és megszilárdul. 10 percig a formában hagyjuk, majd rácsra borítjuk. Narancshéjjal díszítve, szeletekre vágva kínáljuk.