CSOKOLÁDÉKRÉM-TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, dermesztés, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, pihentetés, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tortaforma (8 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dkg kakaópor
18 dkg puha vaj
18 dkg világos nádcukor
3 db felvert tojás
3 evőkanál méz
4 dkg darált mandula
18 dkg sütőporos liszt
1 csipet só
A kikenéshez:
kevés puha vaj
A krémhez:
22 dkg durvára tört étcsokoládé
½ teáskanál vaníliaaroma
5 evőkanál tejpor
22 dkg darabolt vaj
6 dkg nádcukor

Elkészítés:

1. Két 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk. A krémhez a csokoládét, a cukrot, a vajat, a tejport és a vaníliaaromát lábosba tesszük. Kis lángon folyamatosan keverve melegítjük, amíg megolvad. Tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni. Lefedjük, és 60 percre, vagy amíg kenhetőre dermed, hűtőszekrénybe tesszük.

2. A vajat a cukorral krémesre keverjük. A tojásokat egyenként belekeverjük. Hozzáadjuk a mézet és a darált mandulát. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, a sót és a kakaót, majd elvegyítjük a vajas-tojásos keverékkel. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kis vizet. A keveréket az előkészített formákba töltjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on 30-35 percig sütjük, amíg jól megemelkedik, és a közepébe szúrt fémtű tiszta marad.

3. A tortalapokat 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítjuk őket, hogy teljesen kihűljenek. Miután kihűltek, az egyiket megkenjük a krém felével, és rátesszük a másik lapot. A krém másik felével egyenletesen bevonjuk a torta oldalát és tetejét, és mintát húzunk rá.