Mini pizza leveles tésztából Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, grillrács, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, nyújtófa, pogácsaszaggató, sütő, sütőlap, tojás- és paradicsomszeletelő kés
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, grillezés, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, sütés
Adag: 6 főre (24 darab)
Elkészítés:
1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, kb. 90 perc alatt, majd belisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagra nyújtjuk. Sütőlemezre fektetjük, megkenjük a kissé felvert tojással. Hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A paprikát félbevágjuk, a magokat és a fehér belső részeket eltávolítjuk. Addig grillezzük a paprikát, míg a héja egészen megfeketedik és hólyagokat vet. Nejlonzacskóba csavarjuk, hűlni hagyjuk. Utána lehúzzuk a héját. A paprika után a cukkini darabokat helyezzük vágásfelületükkel lefelé a sütőlemezre, és addig sütjük, míg a héjuk megfeketedik. A cukkini héját nem húzzuk le. A sütőt működésben hagyjuk.
3. A cukkinit kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A lehúzott bőrű paprikát szintén fél cm széles csíkokra szeleteljük.
4. A kinyújtott tésztából 5 cm átmérőjű lapokat szaggatunk, és a vékonyan kivajazott sütőlemezekre rakjuk őket. Paradicsomszeletet, egy-egy piros és sárga paprikacsíkot, néhány articsóka- és mozzarella kockát, valamint cukkini szeletkét halmozunk a tésztakarikákra, és fűszerkeverékkel meghintjük. A sütőben 8-10 percig sütjük, míg a pizzácskák finoman megbarnulnak.
Leveles tészta
1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük (1. kép). A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.
2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük – így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk (3. kép).
4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje.
5. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk (4. kép). Kissé belisztezett felületen 12×35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk (5. kép).
6. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk (6. kép). Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
7. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.
8. Az 5-7. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát (7. kép), hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz (8. kép). Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.
Kb. 53 dkg tésztát kapunk.