MANDULÁS MASCARPONÉS PALACSINTA NYÁRI GYÜMÖLCCSEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, koktélos pohár, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, mozsár, műanyagfólia, palacsintasütő, serpenyő, tepsi, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: cukorszirup készítése, darabolás, szeletelés, dermesztés, hámozás, hűtés, karamellizálás, kevert tészta kikeverése, kikeverés, pihentetés, pirítás, sütés, töltés, törés
Adag: 3-4 főre (12 darab)
Elkészítés:
1. A mandulás mascarponéhoz kis lángon zsiradék nélkül pirítsuk halványbarnára a mandulát, majd tegyük olajozott tepsire. A kristálycukrot szórjuk vastag aljú lábosba, öntsünk hozzá a vizet. Kevergessük – de ne forraljuk fel -, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor forraljuk fel, majd tegyük kis lángra, amíg a folyadék aranybarna lesz. Gyorsan öntsük a mandulára, és várjunk, amíg megdermed. Amikor kihűlt, a mandulagrillázst finomra őröljük, tálba öntjük, a mascarponéhoz keverjük, majd lefedve tegyük a hűtőbe.
2. Az epret egy nagy tálba tesszük, kristálycukorral megszórjuk, és a hűtőbe tesszük.
3. Robotgépben vagy kézi habverővel 10 másodpercig keverjük a lisztet, a tojást és a tejet. Adjunk hozzá 1,25 dl vizet a vajjal, és keverjük csomómentesre. Kancsóba öntjük, hogy könnyebb legyen adagolni, majd 30 percig állni hagyjuk.
4. Hevítsünk fel egy kisebb palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt, és kenjük ki olvasztott vajjal. Ontsunk palacsintatésztát a serpenyőbe. Süssük 30 másodpercig, amíg a széle kunkorodni kezd, majd fordítsuk meg, és süssük aranybarnára a másik oldalt is. Csúsztassuk tányérra, takarjuk le, hogy ne hűljön ki. Ha szükséges, vajazzuk újra a serpenyőt. A palacsinták közé tegyünk zsírpapírt, hogy ne ragadjanak össze.
5. A palacsintákat egyenként töltsük meg mascarpone krémmel, és hajtsuk négyrét. A cukrozott eperrel, valamint a kivivel, málnával és áfonyával kínáljuk.