ÜNNEPI GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, kimagozás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (12 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg kimagozott, kockára vágott datolya
12 dkg kimagozott, kockára vágott aszalt szilva
12 dkg mazsola
12 dkg nagyszemű arany mazsola
12 dkg aszalt áfonya
12 dkg aszalt szőlő
1 kávéskanál reszelt narancshéj
1 kávéskanál reszelt citromhéj
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 kávéskanál sütőpor
23 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 nagy szétválasztott tojás
2 dl cukrozatlan narancslé
2 evőkanál szirup
A szóráshoz:
kevés porcukor
A tetejére:
1 evőkanál sárgabaracklekvár
18 dkg cukorszirup
ízlés szerint finomra vágott citromhéj
ízlés szerint finomra vágott narancshéj

Elkészítés:

1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 °C-ra. A felkockázott datolyát és szilvát a forrástól számítva 10 percig főzzük a narancslében, majd a puha gyümölcsöt péppé keverjük. Hozzáadjuk a szirupot (1. kép), a citrom- és narancshéjat, majd a lábosban hagyjuk kihűlni.

2. Keverőtálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, valamint a fűszerekkel. A szitán fennakadt értékes korpát is a tálba dobjuk, majd a lisztes keverékhez vegyítjük az aszalt gyümölcsöket (2. kép).

3. A tojássárgáját az időközben kihűlt datolya-szilva péphez keverjük, majd ezt a lisztes halom közepébe nyomott mélyedésbe öntjük.

4. Óvatosan a tésztába dolgozzuk a habbá vert tojásfehérjéket (3. kép). Margarinnal kikent, sütőpapírral kibélelt kb. 20 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd 90 percre sütőbe toljuk. A tortaformában hagyjuk kihűlni.

5. Tetejét megkenjük baracklekvárral, erre visszük fel a konyhakész cukormázat. Ha megdermedt, metélt citrushéjat szórunk a tetejére.

egy adag: 315 kcal (1319 kJ), zsírtartalma 0,3 dkg