ÜNNEPI GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, kimagozás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma (12 főre)
Elkészítés:
1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 °C-ra. A felkockázott datolyát és szilvát a forrástól számítva 10 percig főzzük a narancslében, majd a puha gyümölcsöt péppé keverjük. Hozzáadjuk a szirupot (1. kép), a citrom- és narancshéjat, majd a lábosban hagyjuk kihűlni.
2. Keverőtálba szitáljuk a lisztet a sütőporral, valamint a fűszerekkel. A szitán fennakadt értékes korpát is a tálba dobjuk, majd a lisztes keverékhez vegyítjük az aszalt gyümölcsöket (2. kép).
3. A tojássárgáját az időközben kihűlt datolya-szilva péphez keverjük, majd ezt a lisztes halom közepébe nyomott mélyedésbe öntjük.
4. Óvatosan a tésztába dolgozzuk a habbá vert tojásfehérjéket (3. kép). Margarinnal kikent, sütőpapírral kibélelt kb. 20 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd 90 percre sütőbe toljuk. A tortaformában hagyjuk kihűlni.
5. Tetejét megkenjük baracklekvárral, erre visszük fel a konyhakész cukormázat. Ha megdermedt, metélt citrushéjat szórunk a tetejére.