SÜLT DÉLIGYÜMÖLCSÖK CITROMKRÉMMEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál zöldcitromlé
1 db érett, hámozott mangó
1 db érett, hámozott papaya
1 kisebb negyedelt ananász
2 db hámozott, félbevágott kivi
4 kisebb hámozott banán
4 evőkanál barna cukor
4 evőkanál barna rum
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
A krémhez:
½ kávéskanál reszelt zöldcitromhéj
1 evőkanál porcukor
6 dkg félzsíros margarin

Elkészítés:

1. Az ananászt négybe vágjuk, leveleit nagyrészt eltávolítjuk. A meghámozott papayát félbevágjuk, magos részét kivájjuk, húsát vastag cikkekre vágjuk (1. kép).

2. Meghámozzuk a többi gyümölcsfajtát is. A mangót vastag cikkekre, a kivit félbevágjuk, a banánt egészben hagyjuk Az összes gyümölcsöt egy lapos tálalótálra rendezzük.

3. Megöntözzük a rum-citromlé-szegfűbors elegyével (2. kép), és 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy az ízek és zamatok jól érvényesüljenek. Közben időnként megforgatjuk a gyümölcsdarabokat.

4. A krémhez összekeverjük a margarint a porcukorral meg a reszelt citromhéjjal. Tálalásig hidegen tartjuk.

5. A lecsepegtetett gyümölcsöt pecsenyesütőbe tesszük. Megszórjuk cukorral (3. kép), és forró sütőben kb. 4 percig sütjük. Akkor jó, ha a cukor a tetején hólyagosodni, barnulni kezd.

6. A sült gyümölcsöket a tányéron megöntözzük a rumos lével. Citromkrémet kínálunk mellé.

Finom mártást kínálhatunk hozzá, ha az egzotikus gyümölcsökből a receptben szereplő mennyiséghez 3 dl levet besűrítünk egy kevés étkezési keményítővel.
egy adag: 220 kcal (921 kJ), zsírtartalma 0,65 dkg