MANDULÁS KRÉMKEHELY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, mozsár, serpenyő, tűzhely
Eljárások: áztatás, hűtés, kikeverés, lerakás, pihentetés, pirítás, törés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 nagyobb mandulás habcsók
23 dkg málna
2 dkg pirított, szeletelt mandula
3 dl sovány krémtúró

vagy

3 dl sovány natúr joghurt
3 dl vaníliapuding
5 csepp keserűmandula-aroma
1 kávéskanál kakaópor
4 evőkanál mandulalikőr

vagy

4 evőkanál konyak

Elkészítés:

1. A mandulás csókokat mozsártörőben durvára szétnyomkodjuk (1.kép).

2. A morzsalékot egyenlően elosztjuk 4 desszertpohárba, konyakkal vagy mandulalikőrrel megöntözzük, és 30 percen át pihentetjük. Ezalatt a mandulás csók felszívja az alkoholt.

3. Néhány szép szem málnát félreteszünk a díszítéshez, a többit a poharakba töltjük. A gyümölcsre egy réteg zsírszegény vaníliapudingot simítunk (2.kép).

4. A túrókrémet vagy a natúr joghurtot – természetesen mindkettő zsírszegény változatát – megbolondítjuk néhány csepp mandulaaromával, és a pudingrétegre simítjuk (3.kép). A kelyheket 30 percre a hűtőbe állítjuk.

5. Közvetlenül a tálalás előtt pirított mandulát szórunk a krémdesszert tetejére és meghintjük kakaóporral. Málnaszemekkel díszítjük, és azonnal, hidegen tálaljuk.

Próbálja ki ezt a csemegét mélyhűtött vegyes bogyós gyümölccsel is! A málna, szeder, ribiszke a desszertpoharakban olvad fel, ízes levük átitatja a mandulás morzsalékot.
Egy adag: 230 kcal (963 kJ), zsírtartalma 0,35 dkg.

VANÍLIAKRÉM

5 db tojás
4 csepp vaníliakivonat
5 dl teljes tej
1 csipet só
5 dkg liszt
16 dkg kristálycukor

1.A tojások sárgáját és a cukrot keverjük addig, amíg kifehéredik és krémes lesz (1. kép).

2. A tejet forraljuk fel a sóval és a vaníliával, majd keverjük a cukros tojáshoz és a liszthez (2. kép).

3. A takarékláng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a krém besűrűsödik (3. kép).

Lehetséges változatok:

– Ha mogyoró- vagy mandulakrémet szeretnénk készíteni, adjunk a krémhez, amíg még forró 2 evőkanál darált mogyorót vagy mandulát.

– Ha likőrkrémet szeretnénk készíteni, adjunk még forrón a krémhez egy vagy két evőkanál rumot, konyakot vagy valamilyen likőrfélét.

– Ha citromkrémet akarunk készíteni, 1 citrom finomra reszelt héjával forraljuk fel a tejet, és ne tegyünk bele vaníliakivonatot.

– Ha csokoládékrémet szeretnénk kapni, olvasszunk fel 12 dkg reszelt csokoládét a tejben.