TÜZESEN CSÍPŐS MARHAHÚS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, kés, keverőtál, mozsár, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás nélküli főzés, habarás, hámozás, keverve sütés, kikeverés, kimagozás, pácolás, pirítás, törés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db hegyes, piros erős paprika
2 db hegyes, zöld erős paprika
50 dkg marhafelsál

vagy

50 dkg marhahátszín
1 dl víz
20 dkg konzerv bébikukorica
8 dkg bambuszrügy
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál sötét szójaszósz
3 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál kukoricaliszt
3 szál újhagyma
1 teáskanál finomra vágott fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
2 és fél evőkanál napraforgóolaj

vagy

2 és fél evőkanál földimogyoró-olaj
1 evőkanál barna cukor

vagy

1 evőkanál pálmacukor

Elkészítés:

1. A pálmacukrot finom porrá törjük (1. kép). A szeletekre vágott marhahúst keresztirányban vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a gyömbérrel, az apróra vágott hagymával, a fokhagymával, a cukorral és a sötét szójaszósszal (2. kép). Fóliával letakarjuk, és 60 percig pácoljuk. Közben időnként megforgatjuk.

2. Az újhagymát, a bébikukoricát, a bambuszrügyet és a zöld, illetve piros, kimagozott és apróra vágott erős paprikát 1,5 percen át kevergetve pirítjuk (3. kép), azután kivesszük a serpenyőből. Állandóan kevergetve hirtelen megpirítjuk a marhahúst, amíg kifehéredik.

3. A halmártást és a kukoricalisztet elkeverjük 1 dl vízben, és a maradék páclével együtt az ételhez adjuk. Addig főzzük, amíg besűrűsödik.

4. Ekkor visszatesszük a zöldséget, és még 1-2 percig együtt pirítjuk (4. kép). Rizságyon tálaljuk.

Ha valaki kevésbé csípős, ám ugyanilyen ízletes ételt szeretne, csak a hegyes erős paprikákat kell helyettesítenie piros húsú paprikával.