MÉZES MAZSOLÁS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: hevítés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 1 tortaforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg folyékony méz
10 dkg mazsola
60 dkg érett banán
1 db leve és reszelt héja, finomra reszelt citrom
2 evőkanál tej
másfél teáskanál sütőpor
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék
4 db tojás
15 dkg folyékony méz
5 dkg barna cukor
20 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
A sütőformához:
kevés liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat és a barna cukrot habosra verjük, aztán a mézet is belekeverjük, és egymás után a kissé felvert tojásokat is hozzáadjuk. A banánokat egy tányéron villával összetörjük, a masszához keverjük, amíg egyenletesen sima lesz. Ekkor a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a tejet meg a mazsolát, végül a tésztát simára keverjük.

3. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, a sütőben 60-70 percig sütjük, amíg a teteje tapintásra rugalmasan visszaugrik. A kész süteményt 10 percig a formában, utána a sütőrácson hagyjuk kihűlni.

4. A citrom levét és héját, a finomított cukrot és a mézet egy kis lábosban közepes hőmérsékleten kevergetve hevítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Melegen a süteményre csepegtetjük, majd hagyjuk hűlni.

Ha túl puha a tésztánk, akkor a mazsola leszállhat a sütemény aljára. Ezért ügyelni kell arra, hogy a tészta állaga olyan legyen, hogy a belemártott kanálról csak nehezen csorogjon le. A mazsolát pedig hempergessük meg lisztben, mielőtt belekeverjük a tésztába.
A mazsola, a banán és a kókusz tökéletes kombináció. Mindezt csak gazdagítja a mézszirup, amit a végén csurgatunk rá.