Húsos pirítós Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kenőkés, kés, keverőtál, papírtörlő, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, sütés bő zsiradékban, turmixolás
Adag: 8 főre (24 darab)
Elkészítés:
1. A szárított rákot, a korianderzöldet és a fokhagymát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főtt rákhúst és a darált sertéshúst, majd az egészet homogén masszává turmixoljuk (1. kép).
2. A halszósszal ízesítjük, beletesszük a tojást, és jól összeturmixoljuk.
3. A masszát egyenletesen a kenyérszeletekre kenjük (2. kép), a kenyérhéjat levágjuk, és minden egyes szeletet átlósan kettévágunk (3. kép).
4. Serpenyőben olajat forrósítunk. A kenyereket megkent felükkel lefelé az olajba csúsztatjuk, pirosra sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Egyszerre mindig csak négy-öt kenyérdarab legyen a serpenyőben.
5. Szűrőkanállal kiemeljük, konyhai papírtörlő segítségével leitatjuk róla az olajat.
6. A pirítóst forrón, salátaágyon tálaljuk. Kis tálban édes-savanyú mártást kínálunk hozzá.
Édes-savanyú mártás
1. Az étkezési keményítőt 1,5 teáskanál vízben feloldjuk, félretesszük. A többi hozzávalót, a paradicsommártást kis lábosba tesszük, közepes lángon felforraljuk.
2. Amint a mártás felforr, belekeverjük a feloldott keményítőt, és kis lángon 5 percig kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik.
Forrón tálaljuk.