Húsos pirítós Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, kenőkés, kés, keverőtál, papírtörlő, szűrőlapát, turmixgép, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, sütés bő zsiradékban, turmixolás

Adag: 8 főre (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 evőkanál kínai szárított garnélarák
50 dkg sovány darált sertéshús
12 dkg főtt garnélarák
6 szelet szikkadt toastkenyér
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott korianderzöld
1 evőkanál halszósz
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A szárított rákot, a korianderzöldet és a fokhagymát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főtt rákhúst és a darált sertéshúst, majd az egészet homogén masszává turmixoljuk (1. kép).

2. A halszósszal ízesítjük, beletesszük a tojást, és jól összeturmixoljuk.

3. A masszát egyenletesen a kenyérszeletekre kenjük (2. kép), a kenyérhéjat levágjuk, és minden egyes szeletet átlósan kettévágunk (3. kép).

4. Serpenyőben olajat forrósítunk. A kenyereket megkent felükkel lefelé az olajba csúsztatjuk, pirosra sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Egyszerre mindig csak négy-öt kenyérdarab legyen a serpenyőben.

5. Szűrőkanállal kiemeljük, konyhai papírtörlő segítségével leitatjuk róla az olajat.

6. A pirítóst forrón, salátaágyon tálaljuk. Kis tálban édes-savanyú mártást kínálunk hozzá.

A kenyeret tetszés szerint félbe is vághatjuk, így 12 nagyobb darab húsos pirítósunk lesz.

Édes-savanyú mártás

3 evőkanál ecet
3 evőkanál ananászlé
2 evőkanál barna cukor
2 teáskanál szójaszósz
2 evőkanál paradicsommártás
1.5 teáskanál étkezési keményítő

1. Az étkezési keményítőt 1,5 teáskanál vízben feloldjuk, félretesszük. A többi hozzávalót, a paradicsommártást kis lábosba tesszük, közepes lángon felforraljuk.

2. Amint a mártás felforr, belekeverjük a feloldott keményítőt, és kis lángon 5 percig kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik.

Forrón tálaljuk.