ANGYALTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma
Eljárások: bélelés, habverés, kikeverés, sütés, sütőforma dupla bélelése, szitálás

Adag: 1 tortaforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db tojásfehérje
40 dkg kristálycukor
1 evőkanál víz
2 csepp keserűmandula-aroma
4 csepp vaníliaaroma
másfél teáskanál sütőpor
1 csipet só
15 dkg liszt
A díszítéshez:
ízlés szerint eper
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma oldalát duplán kibéleljük sütőpapírral (lásd lejjebb), hogy 10 cm magas legyen.

2. 15 dkg cukrot elkeverünk a liszttel, és átszitáljuk. A szitálást még hatszor megismételjük, majd a keveréket félretesszük. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy nagy tálban keményedésig verjük. Hozzáadjuk a sót, a vizet, a sütőport, a vanília- és a keserűmandula-aromát. Amint a fehérje hólyagosodni kezd, evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Alaposan belekeverjük, amíg feloldódik, és a fehérjemassza eléri a kellő keménységet.

3. A tojáshabhoz adjuk az átszitált lisztes-cukros keveréket, és gondosan összedolgozzuk, amíg jól elkeveredik. A tésztát a sütőformába töltjük. Egy kenőkéssel a forma aljáig körkörösen megkeverjük a tésztát, így a levegőbuborékok eltűnnek belőle.

4. A tortát a sütőben 50 percig sütjük, amíg a teteje gyenge nyomásra visszaugrik. A sütőformát fejjel lefelé sütőrácsra állítjuk, és a tortát hagyjuk teljesen kihűlni, amíg könnyedén kijön a formából. Esetleg egy késsel óvatosan leválaszthatjuk a forma oldalfaláról. Tortatálra helyezzük, megszórjuk porcukorral, és eperszemekkel díszítjük.

Ezt a tortát a gyümölcsös díszítés helyett tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval is kínálhatjuk, amiből csíkokat rajzolhatunk a tetejére. Készíthetünk rá tejszínes kávébevonatot is.
Az amerikai specialitást elkészíteni könnyű, elfogyasztani mégis szokatlan élvezet: a porhanyós-levegős tortát legjobban két villával lehet feldarabolni.