ANGYALTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kenőkés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma
Eljárások: bélelés, habverés, kikeverés, sütés, sütőforma dupla bélelése, szitálás
Adag: 1 tortaforma (6 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma oldalát duplán kibéleljük sütőpapírral (lásd lejjebb), hogy 10 cm magas legyen.
2. 15 dkg cukrot elkeverünk a liszttel, és átszitáljuk. A szitálást még hatszor megismételjük, majd a keveréket félretesszük. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy nagy tálban keményedésig verjük. Hozzáadjuk a sót, a vizet, a sütőport, a vanília- és a keserűmandula-aromát. Amint a fehérje hólyagosodni kezd, evőkanalanként hozzáadjuk a maradék cukrot. Alaposan belekeverjük, amíg feloldódik, és a fehérjemassza eléri a kellő keménységet.
3. A tojáshabhoz adjuk az átszitált lisztes-cukros keveréket, és gondosan összedolgozzuk, amíg jól elkeveredik. A tésztát a sütőformába töltjük. Egy kenőkéssel a forma aljáig körkörösen megkeverjük a tésztát, így a levegőbuborékok eltűnnek belőle.
4. A tortát a sütőben 50 percig sütjük, amíg a teteje gyenge nyomásra visszaugrik. A sütőformát fejjel lefelé sütőrácsra állítjuk, és a tortát hagyjuk teljesen kihűlni, amíg könnyedén kijön a formából. Esetleg egy késsel óvatosan leválaszthatjuk a forma oldalfaláról. Tortatálra helyezzük, megszórjuk porcukorral, és eperszemekkel díszítjük.