Tapiókaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, habverő, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, habarás, kikeverés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 evőkanál tápiókagyöngy
3 dkg vaj
15 dl zöldségalaplé
2 és fél dl tejszín
1 db tojás
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A puha vajat tálba tesszük és kikeverjük a tojássárgájával. Belekeverjük a tejszínt is. Sóval, fehér borssal ízesítjük.

2. A levest felforraljuk, beleszórjuk a tapióka gyöngyöt, és állandó keverés mellett kb. 15 percig főzzük.

3. Belekeverjük a tejszínes folyadékot és 5 perc alatt kissé besűrítjük.

Zöldségerőleves

1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 db babérlevél
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.