SÁRGARÉPÁS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, zöldséghámozó
Eljárások: hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 sütőforma (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg sárgarépa
3 db tojás
25 dkg kristálycukor
2 és fél dl olaj
½ teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál sütőpor
25 dkg liszt
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy szögletes sütőformát (kb. 28 x 23 cm) duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd megjegyzésben), a papírt 2 cm-rel hagyjuk túllógni a forma széleinél.

2. A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót tálba szitáljuk. Az olajat, a cukrot, a tojásokat egy nagy tálban kézi mixerrel alaposan összekeverjük, majd fokozatosan belekeverjük az átszitált hozzávalókat, sima tésztává összedolgozzuk.

3. A sárgarépát nem túl durvára lereszeljük, a tésztamasszához hozzáadjuk. A sütőformába töltjük, és a sütőben kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A piskótát 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük, ha egészen kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tehetünk még a piskótatésztába 10 dkg vágott diót, fekete mazsolát, vagy 15 dkg lecsepegtetett és apróra vágott ananászt.
A reszelt sárgarépa egészen különleges aromát ad ennek a süteménynek, miközben kellemesen szaftossá is teszi.