MANGÓS ZÖLDCITROMSÖRBET Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fagyasztószekrény, fagylaltgép, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, fagyasztás, hámozás, kikeverés, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés, törés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél dl zöldcitromlé
2 nagy érett mangó
2 evőkanál kókuszkrém
3 db reszelt, héja zöldcitrom
másfél dl víz
12 dkg kristálycukor
A tálaláshoz:
igény szerint pirított kókuszpehely

Elkészítés:

1. A cukrot, a vizet és a zöldcitromhéjat kis lábosba tesszük, és folyamatosan keverve lassan melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Nagy lángon 2 percig forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik, majd levesszük a lángról, és hőálló edénybe szűrjük. Belekeverjük a kókuszkrémet, és hűlni hagyjuk.

2. A mangót megfelezzük, a húst levágjuk a magról, és vékonyan meghámozzuk. A húsát darabokra vágjuk, a zöldcitromlével simára turmixoljuk, majd egy nagy tálba öntjük.

3. A kihűlt szirupot a mangópüréhez adjuk, jól elkeverjük. Nagy, mélyhűtőben is használható edénybe öntjük, és 60 percen át fagyasztjuk, amíg kásássá válik. Fagylaltgépet is használhatunk.

4. Az edényt kivesszük a fagyasztóból, és habverővel felverjük a masszát, hogy összetörjük a jégkristályokat. További 60 percen át fagyasztjuk, majd ismét kivesszük, és simára keverjük.

5. Az edényt lefedjük, visszatesszük a hűtőbe, és hagyjuk teljesen megfagyni. Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A sörbetet kis fagylaltostálkákba kanalazzuk, és pirított kókuszpehellyel díszítjük.