ANGOLNÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, filéző kés, fokhagymaprés, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, filézés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg angolna
40 dkg gömbölyű szemű rizs

vagy

40 dkg rizottórizs
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 db paradicsom
1 szál sárgarépa
1 szál szárzeller
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az angolnát fazékba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a szárzellert és a sárgarépát. Felöntjük annyi sós vízzel, amennyi ellepi, és fél órát főzzük.

2. Leszűrjük, a levet és a hagymát félretesszük.

3. A hal bőrét lehúzzuk, húsát a gerincről lefejtjük és apróra vágjuk.

4. A vaj felét és az olajat lábosban megforrósítjuk és beletesszük a zúzott fokhagymát meg az apróra vágott petrezselymet. A lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

5. Felöntjük 5 dl hallével, megsózzuk, és állandó keverés mellett 15-18 perc alatt megfőzzük. Ha szükséges, az elpárolgott nedvességet hallével pótoljuk.

6. A maradék vajon 2 percig sütjük a félretett, felszeletelt hagymát. Hozzáadjuk az angolnát, a lehéjazott, felaprított paradicsomot. 2 percig kevergetve pirítjuk.

7. Felöntjük 2,5 dl hallével, és 10 percig főzzük.

8. Belekeverjük a rizottóba és azonnal tálaljuk.