Ropogós magvas kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, sütés, szitálás

Adag: 4 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál szezámmag
30 dkg sima liszt
1 teáskanál mák
2 dl meleg víz
3 db tojásfehérje
2 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál szárított élesztő
A kelesztőtálhoz:
kevés olaj
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A tészta kenéséhez:
igény szerint víz

Elkészítés:

1. Egy tálban jól összekeverjük a meleg vizet, a tojásfehérjét, az olvasztott vajat és a sót, cukrot és szárított élesztőt. 5 percig pihentetjük, majd egy nagyobb tálba 30 dkg sima lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a kovászt, és puha tésztává gyúrjuk.

2. Lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Enyhén beolajozott tálba téve műanyag fóliával lefedjük, és kétszeresére kelesztjük. Ököllel kissé megütögetjük, és négy részre osztjuk.

3. Még egyszer átgyúrjuk, majd 3 mm vastag körökké nyújtjuk. Villával jól megszurkáljuk. Megkenjük vízzel, tetejét meghintjük a mákból, a szezámmagból és a köménymagból álló fűszerkeverékkel.

4. A lapos kenyereket kikent sütőlemezen, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 °C) 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.