Ropogós magvas kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőlap, szita
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, sütés, szitálás
Adag: 4 darab
Elkészítés:
1. Egy tálban jól összekeverjük a meleg vizet, a tojásfehérjét, az olvasztott vajat és a sót, cukrot és szárított élesztőt. 5 percig pihentetjük, majd egy nagyobb tálba 30 dkg sima lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a kovászt, és puha tésztává gyúrjuk.
2. Lisztezett deszkán simára dolgozzuk. Enyhén beolajozott tálba téve műanyag fóliával lefedjük, és kétszeresére kelesztjük. Ököllel kissé megütögetjük, és négy részre osztjuk.
3. Még egyszer átgyúrjuk, majd 3 mm vastag körökké nyújtjuk. Villával jól megszurkáljuk. Megkenjük vízzel, tetejét meghintjük a mákból, a szezámmagból és a köménymagból álló fűszerkeverékkel.
4. A lapos kenyereket kikent sütőlemezen, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 °C) 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.