Szezámmagos lapos kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőtál, szita
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás

Adag: 4 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg liszt
ízlés szerint szezámmag
1 evőkanál kristálycukor
7 gramm szárított élesztő
5 dl meleg víz
2 evőkanál olaj
igény szerint tej
A kelesztőtálhoz:
igény szerint olaj
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütötálcához:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Nagy bögrében összekeverjük a cukrot, a szárított élesztőt és a meleg vizet. Fóliával lefedjük, és meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt és az olajat. Lisztezett deszkán jól összedolgozzuk, amíg teljesen sima, rugalmas lesz a tészta. Olajjal kikent edénybe tesszük, és újra lefedjük. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

3. Négyfelé vágjuk, mind a négy részből labdát gyúrunk, majd kb. 30 cm-es, ovális formára nyújtjuk. Tetejét megkenjük tejjel, meghintjük szezámmaggal, és kikent sütőtálcán 10 percig pihentetjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűtjük, és darabokra tördelve tálaljuk.