Szezámmagos lapos kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőtál, szita
Eljárások: dagasztás, formázás, gyúrás, kelesztés, kikeverés, kovászolás, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás
Adag: 4 darab
Elkészítés:
1. Nagy bögrében összekeverjük a cukrot, a szárított élesztőt és a meleg vizet. Fóliával lefedjük, és meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt és az olajat. Lisztezett deszkán jól összedolgozzuk, amíg teljesen sima, rugalmas lesz a tészta. Olajjal kikent edénybe tesszük, és újra lefedjük. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
3. Négyfelé vágjuk, mind a négy részből labdát gyúrunk, majd kb. 30 cm-es, ovális formára nyújtjuk. Tetejét megkenjük tejjel, meghintjük szezámmaggal, és kikent sütőtálcán 10 percig pihentetjük. Előmelegített, 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. Kihűtjük, és darabokra tördelve tálaljuk.