Fánk más módon Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, tűzhely
Eljárások: dagasztás, formákkal való kiszúrás, kelesztés, kikeverés, nyújtás, sütés bő zsiradékban
Adag: 4-5 főre
vagy
Elkészítés:
Hat tojás sárgáját tíz deka vajjal, egy kanál porcukorral, kevés sóval habosra keverünk, hozzá veszünk 80 deka lisztet és annyi langyos tejet, hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen. Ezalatt 20 deka lisztet 8 deka élesztővel, kis tejjel kovásznak készítünk. Ha a kovász megkelt, az előbbi tésztával, mely félig kidolgozott, jól kidolgozzuk. Megkelesztjük, de nem túlságosan, és a továbbiakban úgy járunk el vele, mint a „Fánk” címszó alatt található tésztával.
Fánk
Élesztővel, tejjel, 2 dkg cukorral, liszttel kovászt készítünk.
Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal, 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverjük. Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk és letakarva, párna közt kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, középszerű fánkszúróval kiszúrjuk, meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk, azután bő forró zsírban fedő alatt kisütjük. De csak az egyik felét sütjük fedő alatt. A tészta a deszkán lévő oldalával ellenkezően kerüljön a zsírba. Ne süssük nagyon erős tűznél, mert nem sül keresztül.