ARANY PILÁF Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, csontozókés, fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, sütés, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét 10 percre meleg vízbe áztatjuk.
2. A csirkét kicsontozzuk, besózzuk, majd megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk. 10 percig sütjük.
3. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott piros húsú paprikát, és 10 percig pároljuk.
4. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a chilit, a római köményt, a koriandert, a sót és a borsot. Megszórjuk a rizzsel, belekeverjük a felaprított szirupos citromhéjat.
5. Az egészet áttesszük egy tűzálló tálba, rátesszük az elősütött csirkecombokat. Felöntjük a levessel és a sáfrányos vízzel. Alufóliával befedjük.
6. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.
7. Fekete olajbogyóval díszítve tálaljuk.
TYÚKHÚSLEVES
1. Minden megtisztított hozzávalót és az egész csirkét fazékba tesszük. Felöntjük vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.