ARANY PILÁF Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, csontozókés, fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, kicsontozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, sütés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg basmati rizs
100 dkg csirkecomb
6 szál sáfrány

vagy

6 szál sáfrányos szeklice
3 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
4 evőkanál olaj
2 evőkanál cukrozott citromhéj
8 szem fekete olajbogyó
5 dl tyúkhúsleves
3 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
2 db piros húsú paprika
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint chilipaprika

Elkészítés:

1. A sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét 10 percre meleg vízbe áztatjuk.

2. A csirkét kicsontozzuk, besózzuk, majd megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk. 10 percig sütjük.

3. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott piros húsú paprikát, és 10 percig pároljuk.

4. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a chilit, a római köményt, a koriandert, a sót és a borsot. Megszórjuk a rizzsel, belekeverjük a felaprított szirupos citromhéjat.

5. Az egészet áttesszük egy tűzálló tálba, rátesszük az elősütött csirkecombokat. Felöntjük a levessel és a sáfrányos vízzel. Alufóliával befedjük.

6. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.

7. Fekete olajbogyóval díszítve tálaljuk.

TYÚKHÚSLEVES

1 db 200 dkg-os tyúk vagy
1 db 200 dkg-os egész csirke
30 dl víz
1 fej hagyma
2 db paradicsom
1 db burgonya
1 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
igény szerint cérnametélt vagy
igény szerint apró tészta
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. Minden megtisztított hozzávalót és az egész csirkét fazékba tesszük. Felöntjük vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.

2. A húsokat, csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.

3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.

4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.