ZÖLDSÉGES-CITROMOS RIZS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, préselés, szűrés, zúzás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szál sáfrány
4 szál sáfrányos szeklice
1 db citrom
8 dkg fekete olajbogyó
25 dkg zöldbab
25 dkg zöldborsó
2 szál sárgarépa
35 dkg paradicsom
20 dkg csiperkegomba
40 dkg hosszúszemű fehér rizs
20 dl víz
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
½ csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
3 szál zöldhagyma
1 db piros húsú paprika
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott zöldhagymát és a zúzott fokhagymát.

2. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, a csíkokra vágott piros húsú paprikát, a felkarikázott sárgarépát, a felszeletelt csiperkegombát. 2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a zöldborsót, megsózzuk, és fedő alatt 30 percig pároljuk.

4. Közben a rizst sós-sáfrányos vízben megfőzzük (13-15 perc), leszűrjük.

5. Összekeverjük a párolt zöldségekkel és a felszeletelt fekete olajbogyóval. Kevés citromlével meglocsoljuk, citromkarikákkal körítjük.

6. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.