RAKOTT RIZS BROKKOLIVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg reszelt parmezán sajt
35 dkg brokkoli
35 dkg hosszúszemű fehér rizs
20 dl víz
4 dkg vaj
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
6 dkg zsemlemorzsa
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A rizst sós vízben megfőzzük (13-15 perc), leszűrjük, tálba tesszük.

2. A brokkolit rózsáira szedjük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a brokkolit. Megsózzuk, kis lángon 15 percig pároljuk (ha szükséges, vizet öntünk alá). Néhány szép rózsát díszítéshez félreteszünk.

3. Kivajazunk, és zsemlemorzsával behintünk egy tűzálló tálat. Belesimítunk egy réteg lecsepegtetett rizst. Ráhalmozzuk a hagymás brokkolit. Megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Még egy réteg rizs következik. Megszórjuk reszelt parmezán sajttal, reszelt szerecsendióval és zsemlemorzsával, rámorzsoljuk a maradék vajat.

4. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A félretett brokkolirózsával díszítve tálaljuk.